Vid betalningssvårigheter

Tyvärr händer det att man ibland drabbas av betalningssvårigheter när det kommer till lån. Detta kan bero på en mängd orsaker, kanske har en stor utgift plötsligt dykt upp som ställt till det i din ekonomi eller kanske har du helt och hållet förlorat din inkomst. I vissa fall händer det att vissa tar lån trots att de är medvetna om att de kommer få betalningssvårigheter. Det sistnämnda är såklart något du bör undvika. Ett lån må verka som en snabb lösning men kom ihåg att det är du som kommer behöva städa upp den ekonomiska röran efteråt.

Oavsett vad som är orsaken till de betalningssvårigheter du har så ska vi i denna artikel titta närmare på betalningssvårigheter och vi ska även gå igenom vad du kan göra åt din situation.

Om du får betalningssvårigheter

  • Om du märker att det börjar bli kämpigt att betala tillbaka på ditt lån bör du först och främst försöka hitta en lösning. Äger du någon värdefull ägodel som du kan sälja? Om ja, bör du definitiv göra det. Om nej, är det bara att börja snåla. Det må låta tråkigt och kämpigt men det är mycket bättre än att hamna hos kronofogden och få en betalningsanmärkning.
  • Ta inte ett nytt lån för att betala ditt gamla lån! Detta är det absolut det sämsta du kan göra. Har du många gamla lån och små krediter som äter upp din månadskostnad kan du eventuellt se över möjligheten att samla dina lån. Då tar du helt enkelt ett nytt, större lån med en lägre ränta som täcker upp dina gamla lån.
  • Om du fortfarande har det kämpigt bär du inte blunda för problemet. Detta är faktiskt något som många gör och väljer att ta tag i saken när det redan gått för långt. Kontakta istället långivaren direkt du märker att din ekonomi inte håller. På så sätt kanske ni kan komma fram till en lösning anpassad efter ditt ekonomiska tillstånd, som till exempel en avbetalningsplan. Du förlorar ingenting på att fråga.
  • Skulle du och långivaren inte komma fram till en lösning och dina betalningssvårigheter kvarstår kommer din skuld, efter en del påminnelseavgifter, att skickas vidare till ett inkassobolag. Inkassobolagets uppgift är att försöka driva in skulden åt den ursprungliga skuldägaren och här tillkommer ytterligare avgifter. Dessutom tickar dröjsmålsräntan på, vilket den gjort sedan den sista fakturans förfallodatum och denna ränta är knappast låg. Kontakta inkassobolaget och fråga även dem om en avbetalningsplan som din ekonomi klarar av. Oftast brukar inkasso vara tillmötesgående då även de vill att du ska betala av din skuld så fort som möjligt.
  • Om skulden inte skickas till inkasso skickas den vidare till ett factoringbolag. Detta är alltså företag som köper skulden av skuldägaren och därefter försöker driva in den. Även här är chanserna stora för att få en avbetalningsplan. Kontakta factoringbolaget så fort som möjligt, förklara din situation och se om ni kan komma fram till en lösning innan skulden hinner bli större och du hamnar allt närmare kronofogden.
  • Till slut hamnar skulden hos kronofogden. Ytterligare ränta och avgifter tillkommer och dessutom får du en betalningsanmärkning. Denna anmärkning kommer ligga kvar i ditt ekonomiska register under tre år och du kommer få svårt att både låna pengar, få ett hyreskontrakt och teckna olika typer av abonnemang. Kronofogden kan även göra en utmätning av din lön eller dina ägodelar för att täcka skulden. Går det riktigt långt kan du åka på ytterligare en anmärkning och i värsta fall göra en skuldsanering. Här vill du med andra ord inte hamna så var noggrann med dina betalningar!