Svårt att få lån

Det är mycket möjligt att även du som normalt har svårt att få ett lån kan beviljas ett microlån, det gäller bara att leta på rätt ställen. Naturligtvis ska du inte låna pengar om du inte är säker på att du kan betala tillbaka men det finns faktiskt många som har svårt att få ett vanligt privatlån trots att de har en hyfsad ekonomi. Det kan bero på att de har en betalningsanmärkning eller att de saknar en fast anställning, något som inte är hela världen när du ska ta ett litet lån som har en kort avbetalningstid.

Tips för dig som har svårt att få ett lån

  • Låg inkomst. Om du bara har ett extraknäck som du drar in kanske 5000 – 50 000 kr/år på ska du helst vända dig till en långivare som gör en individuell bedömning. Det innebär att de gör en helhetsbedömning av din ekonomi istället för att kräva en viss minimiinkomst. De goda nyheterna är att de flesta långivare av microlån gör en sådan här bedömning.
  • Låna utan inkomst av tjänst. De flesta microlångivare accepterar ansökanden som lever på pension och det finns till och med de som accepterar ansökningar från folk som lever på studiemedel. Det är ju så att studiebidragsdelen är en slags inkomst. Skulle du leva på A-kassa är det inte heller helt omöjligt att få ett microlån eftersom det faktiskt är en inkomst.
  • Lån utan deklarerad inkomst. Om du inte hade någon inkomst när du gjorde din senaste deklaration men har en inkomst idag som inte syns i kreditupplysningen kan du komplettera din ansökan med ett arbetsgivarintyg eller liknande som styrker din nuvarande inkomst.
  • Om du inte har någon inkomstkälla alls är dina chanser att få ett lån i stort sett obefintliga även om du äger något av värde eftersom microlån är ett lån utan säkerhet.