Risker med smslån

Smslån är utan tvekan en mycket tacksam tjänst som hjälpt många ur kniviga ekonomiska situationer genom åren. Detta tack vare deras snabba utbetalningar, generösa lånesummor och låga krav, men smslånets fördelar är också tyvärr dess nackdelar.

Det finns alltså en hel del risker med smslån som du bör försöka undvika. Dessa ska vi titta lite närmare på nedan.

Risk 1 – hög ränta

Att smslån har en hög ränta är ingen nyhet. Den effektiva räntan kan faktiskt ligga på tusentals procent (dock är dessa lån inte särskilt populära eftersom det finns avsevärt billigare lån på marknaden) eftersom det ännu inte finns något räntetak på smslån. Dock får man inte glömma bort att den effektiva räntan räknas ut per år, inte per månad och eftersom man lägger upp smslån på en sådan kort tid behöver räntan faktiskt inte bli särskilt dyr, kanske några hundralappar extra.

För att hitta det allra billigaste bör du ändå vara noggrann med att jämföra lån för att hitta det billigaste alternativet på marknaden. På detta sätt håller du dig även borta ifrån de där fasligt dyra lånen med skyhög ränta. Dessutom kan du faktiskt hitta räntefria lån som är helt gratis för nya kunder.

Risk 2 – kort återbetalningstid

Även om räntan anses vara en av de större riskerna med smslån, så är nog ändå den korta löptiden en ännu större risk som du verkligen bör vara försiktig med. Att betala tillbaka till exempel 7 000 kr inom 1–2 månader är ju trots allt betydligt svårare än att betala tillbaka 15 000 kr inom ett år eller två. Därför är det den korta lånetiden som är den största boven när det gäller betalningssvårigheter. Man har helt enkelt inte råd att betala en så stor summa och samtidigt klara sig resten av månaden. Dock är det såklart mycket enklare om man till exempel tar ett litet smslån på runt 500 – 1 000 kr.

Undvik risken att inte kunna betala tillbaka ditt lån genom att ta ett smslån som du kan lägga upp under en längre tid, kanske 1 – 2 år, och lös istället lånet i förtid om du kan. Skulle det röra sig om ett mindre lån bör du försöka betala tillbaka det så fort du får din nästa lön. Och glöm inte att vara realistisk när det kommer till om du ens bör ta ett lån eller inte. Har du inte råd, kan det leda rakt ner i skuldfällan!

Risk 3 – impulsköp

Själva syftet med smslån är att de ska vara riktigt snabba och flexibla, då de kan betalas ut både under kvällar och helger, vilket är tacksamt om man plötsligt står med en oväntad utgift man inte har råd med. Men självklart finns det även en risk med detta och det är impulsköp. Du tar ett lån för att köpa saker du egentligen inte behöver eller har råd med för att du kan.

Detta är såklart något du bör hålla dig långt borta ifrån eftersom det kan leda till tråkiga skulder som du riskerar att ha hängandes över dig under en lång tid framöver. Att sponsra impulsköp med ett lån innebär dessutom oftast dubbel ångest eftersom man sällan är nöjd med ett impulsköp och nu måste du dessutom betala ränta för det.