Låna utan säkerhet

Låna pengar utan säkerhet

Alla de lån du hittar här på microlåna.se är lån som inte kräver någon säkerhet, det innebär att långivaren inte behöver ha något i pant när du lånar pengar. Egentligen är det bara stora lån som kräver en säkerhet, till exempel bolån och vissa billån och då är det i vanliga fall det du köper för pengarna som blir bankens säkerhet för lånet.

Vad är ett lån utan säkerhet?

De lån som inte kräver någon säkerhet kallas idag för privatlån. Tidigare använde man oftare termen blancolån men eftersom bankerna vill understryka att lånet endast riktar sig till privatpersoner började de använda namnet privatlån istället. Det som är typiskt för ett privatlån är alltså följande:

  • Det är ett lån som inte kräver någon säkerhet utan det är bara din betalningsförmåga och ekonomiska historia som påverkar dina möjligheter att få låna.
  • Det vänder sig bara till privatpersoner.
  • Det ska användas för konsumtion men eftersom de flesta banker inte kräver att få veta vad du ska ha pengarna till kan du låna till vad du vill.

Som du ser stämmer allt det här även in på microlån som således också är ett slags privatlån.

Bara ditt ekonomiska förflutna och din betalningsförmåga avgör

Det är som sagt bara din ekonomiska historik och din nuvarande betalningsförmåga som avgör om långivaren beviljar dig ett lån utan säkerhet eller inte, det gäller både för vanliga privatlån och microlån.

  • Ekonomisk historik. Det här innebär att långivaren tittar på om du har några betalningsanmärkningar och betalningsförelägganden hos kronofogden. Om du har betalningsanmärkningar brukar det inte vara så svårt att hitta ett lämpligt microlån men det är svårare att få ett vanligt privatlån. Har du kvarvarande skulder hos kronofogden är det i stort sett omöjligt att få ett lån utan säkerhet.
  • Betalningsförmåga. Din betalningsförmåga baseras främst på din inkomst minus dina utgifter men även antal personer i ditt hushåll kan påverka din betalningsförmåga. En arbetande sambo kan påverka betalningsförmågan positivt medan barn som du måste försörja påverkar den negativt.