Låna pengar

Vilket lån du ska ta beror såklart på vad du ska låna pengar till, hur snabbt du behöver pengarna och hur snabbt du kan betala tillbaka på lånet. Det finns i grund och botten tre olika slags lån för privatpersoner att välja på när du vill låna pengar: microlån, privatlån och lån med säkerhet.

Låna pengar med microlån

Microlån är ett slags privatlån, det som skiljer det från ett vanligt privatlån är att det är mindre, det ska betalas tillbaka snabbare, det betalas ut mycket snabbare och det har lägre lånekrav. Ett microlån passar därför perfekt för dig som:

  • Har en liten och osäker inkomst. Nästan alla microlån har mycket låga krav när det gäller inkomst och du behöver inte ha en fast anställning för att få låna pengar.
  • Har betalningsanmärkningar. Om man vill köpa en laptop, surfplatta, mobiltelefon eller annan hemelektronik brukar de flesta hemelektronikkedjor erbjuda avbetalning eller så kan man teckna ett abonnemang där mobilen eller surfplattan ingår i priset, men det här kan du inte göra om du har en betalningsanmärkning. Då kan du ta ett microlån istället.
  • Behöver låna pengar riktigt snabbt, helst redan idag. Så snabbt får du aldrig ett privatlån.
  • Vill låna pengar till utlandsresor. Det är bara dumt att ta ett vanligt privatlån när du ska ut och resa, för vem vill betala av på en resa i flera år efteråt? Inte vi på microlåna.se i alla fall. Då är det bra mycket bättre att ta ett microlån som har en återbetalningstid på 90 dagar, och om du tycker att det är för kort tid kan du kanske vända dig till en långivare som erbjuder en avbetalningstid på ett år.
  • Inte behöver låna så mycket. Det är lika dumt att betala av på en pryl som kostar 4000 kr som att ta ett privatlån när man ska ut och resa. Då är det bättre att ta ett microlån så att du blir av med lånet så snabbt som möjligt.

Privatlån

Om du behöver låna pengar till något som kostar mer än 20 000 kr kan det vara bra att ta ett privatlån. När du tar ett privatlån har du möjlighet att låna ända upp till 350 000 kr. Många tar därför privatlån när de ska köpa:

  • Bil, båt och motorcykel. Om man vill köpa en begagnad bil och/eller köper den av en privatperson är ett privatlån perfekt eftersom långivaren av privatlån inte ställer några krav på bilens skick eller vem du köper den av. Detsamma gäller MC- och båtinköp. Man kan även ta ett billån. Läs mer om det på http://billån24.se.
  • Heminredning och renovering. Det brukar kosta en hel det att köpa ny heminredning och att renovera sitt hem, och då kan ett privatlån komma väl till pass.

Lån med säkerhet

När du tar ett lån med säkerhet ställer långivaren vissa krav på det du köper för pengarna eftersom det du köper blir långivarens säkerhet för lånet. De flesta tar ett lån med säkerhet när de ska:

  • Låna pengar till bostad. Ett bostadslån är det klassiska lånet som kräver en säkerhet eftersom det är ett så stort lån.
  • Låna pengar till bil, båt eller MC. Om du ska köpa en finare bil, båt eller MC kan det vara bra att ta ett lån med säkerhet, dels för att du kan låna mer än 350 000 kr och dels för att räntan brukar vara något lägre. Men tänk på att du måste köpa bilen, båten eller MC:n av en auktoriserad handlare om du vill ta ett lån med säkerhet.