Kreditupplysning

Det här innehåller din kreditupplysning

När du ansöker om ett lån tar långivaren alltid en kreditupplysning på dig, det är långivarens viktigaste underlag när de beslutar sig för om du ska få låna eller inte. Det här gäller även när du ansöker om ett microlån eftersom alla microlångivare enligt lag också är skyldiga att ta kreditupplysningar på alla sina ansökanden, däremot är det inte så många som tar en kreditupplysning hos just UC som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Trots det är det sällan svårt att få ett microlån eftersom lånekraven är låga och många av microlångivarna tillåter betalningsanmärkningar.

Inkomst

I kreditupplysningen syns din senast deklarerade inkomst. Om du till exempel ansökte om ett lån i mars 2015 tittade de på dina inkomstuppgifter från 2014 års deklaration som baserades på din inkomst 2013. Om du tjänade betydligt mer 2013 än när du ansökte om ditt lån finns det risk för att du får låna fast du kanske inte borde. Skulle det vara tvärtom, att du tjänade mer 2015 än 2013, finns det risk för att du får avslag fast din inkomst idag är god nog, i sådana fall bör du komplettera din ansökan med information som styrker din nuvarande inkomst. Om du har en fast anställning får du emellertid inte sådana här problem eftersom kreditupplysningen även innehåller information om dina anställningsförhållanden.

Anställningsförhållanden

Det är inte alltid så att kreditupplysningen bara innehåller uppgifter om din senast deklarerade inkomst, för om du har en anställning brukar även din nuvarande inkomst finnas med. Om du ansöker om ett privatlån är en fast anställning oftast ett måste men så är det sällan om du ansöker om ett microlån.

Skulder, krediter & lån

I kreditupplysningen finns info om dina tidigare lån och skulder:

  • Krediter och kreditkortsutrymme.
  • Privatlån, bolån och andra lån.
  • Skulder hos kronofogden.

Skulle du ha stora krediter och lån påverkar det i allra högsta grad din betalningsförmåga negativt, vilket gör det svårare för dig att få ett nytt lån, såvida du inte tjänar mycket nog. Om du har skulder hos kronofogden är det i stort sett omöjligt att få ett privatlån eller microlån men vissa banker erbjuder bolån och omstartslån till folk som har ett skuldsaldo hos kronofogden.

Betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar syns det klart och tydligt i kreditupplysningen. Här ser man hur många anmärkningar du har och hur stora skulder som legat bakom dem. En betalningsanmärkning försvinner normalt efter 3 år men tänk på att om du drabbas av ett misslyckat utmätningsförsök får du en ny betalningsanmärkning. Det är emellertid inte så svårt att få ett microlån om man har en anmärkning.

Tidigare kreditupplysningar

Kreditupplysningen innehåller uppgifter om tidigare upplysningar som är tagna hos samma kreditupplysningsföretag samt alla upplysningar som är tagna hos UC. Om du inte vill att UC ska få reda på att du ansökt om ett microlån bör du ansöka hos en långivare som inte tar sin kreditupplysning hos UC.

Antal personer i ditt hushåll och civilstatus

  • Om du är gift, ogift eller ingått partnerskap syns det i kreditupplysningen.
  • Om du har barn eller andra personer som bor i ditt hushåll syns det också.
  • Skulle du dela hushåll med någon som också har en inkomst ökar det dina chanser att få ett lån eftersom ni då anses dela på hushållsutgifterna.
  • Skulle du ha barn att försörja påverkar det din betalningsförmåga negativt.