Innan du lånar

Innan du bestämmer dig för att låna pengar måste du försäkra dig om att du verkligen har råd att betala tillbaka ditt lån, det gäller oavsett du tar ett microlån eller ett större lån. Men det finns också mycket annat du bör tänka på innan du tar ett microlån som du nu ska få se.

7 saker du bör tänka på innan du tar ett microlån

  1. Undvik att förlänga microlån om du inte absolut måste. Det finns många långivare här på microlåna.se som du kan förlänga lån hos vilket är bra om du skulle få betalningsproblem, men om du förlänger ditt lån blir det såklart dyrare.
  2. Förläng aldrig räntefria lån eftersom de då upphör att vara räntefria. Normalt får du även betala ränta för den tid som annars skulle ha varit räntefri.
  3. Ta bara ett microlån i taget. Du bör alltså inte ansöka om en hel drös med microlån hos olika långivare samtidigt för om du tar tiotusentals kronor i microlån blir det väldigt dyrt.
  4. Välj rätt avbetalningstid om du får friheten att välja mellan flera alternativ. Du bör inte välja en längre låneperiod än vad du behöver för då blir lånet såklart dyrare, men samtidigt är det bättre att välja en längre avbetalningstid och betala i tid än att inte kunna göra det.
  5. Försäkra dig om att din inkomst räcker till. Kalkylera dina utgifter och inkomster och fundera på hur mycket du tror att du kan lägga undan efter att dina levnadskostnader är borträknade.
  6. Låna inte till ”fel” saker, till exempel spel om pengar på nätet, fest och impulsköp som du sedan kommer att ångra.
  7. Försäkra dig om att du har en stabil inkomst under hela låneperioden. Om du jobbar på timme och din inkomst är usel vissa månader bör du avstå från att låna om du lägger upp ditt lån på mer än en månad.